BUKÉ – Szökjünk az ősszel Párizsba!

Párizsban öröm étkezni, hiszen a város a különböző árkategóriájú éttermek széles palettáját kínálja. S bizony, az is jellemző, hogy a turistákon kívül a helyiek is megtöltik a kávézókat és az éttermeket a nap bármely szakaszában. A gourmet kínálat mellett a kulturális is figyelemre méltó, legyen az opera, balett vagy képtár. Ősztől érdemes megtekinteni a de... Tovább..


parizs

Párizsban öröm étkezni, hiszen a város a különböző árkategóriájú éttermek széles palettáját kínálja. S bizony, az is jellemző, hogy a turistákon kívül a helyiek is megtöltik a kávézókat és az éttermeket a nap bármely szakaszában. A gourmet kínálat mellett a kulturális is figyelemre méltó, legyen az opera, balett vagy képtár. Ősztől érdemes megtekinteni a de Sade márkival foglalkozó időszakos kiállítást a Musée d’Orsay-ban, amit feltétlenül kombináljunk ebéddel vagy vacsorával.

Párizsban az is nagyszerű, hogy még a turistaövezetben található kávézókban és éttermekben is találunk levendulás kacsamájat, osztrigát vagy éppen egy megfelelően roppanós crème brûlée-t. Michelin-csillagos éttermekből is bőséges a választék, bár többségük kifejezetten magas árfekvésű. A frissiben lett csillagosok között azonban találhatunk még megfizethetőket, közülük a COBÉA étteremre esett a választásunk. A COBÉA betűszó, a két tulajdonos, a sommelier Jérome CObou és a chef, Philippe BÉlissent neveinek 2–2 betűje, a szóvégi A az „association”, vagyis kettőjük 15 éves kapcsolatára, barátságára utal. Éttermük egy 1920-ban épült ház földszinti részén található a Montparnasse híres tornyának közelében. A Michelin-csillagot 2012-ben érdemelte ki, és azóta meg is tartotta. cobea.fr

Minimálétlap

Amint leültünk, már érkezett is a helyben sütött kenyér, hozzá mustáros-citromos vaj, amivel az ajánlott champagne toastossága és citrusossága kiválóan harmonizált. Üdvözlőfalatként szárított sonkát kaptunk sós mogyorókrémmel, tetején vékony pirított tésztába burkolt garnélával. Utána foglalkozhattunk az étlappal, ami rendkívül egyszerű, szinte már lakonikus: a fogásokat 1-2 szóval jellemzik. A párizsi árszínvonalhoz képest igazán baráti árakkal találkoztunk, hiszen még a degusztációs menük 4, 6 és 8 fogásos árai is megfizethetőek (75, 95 és 115 €), nem beszélve az ebédmenüről (49 €). Közben érkezett az újabb chef-ajándék: mentás borsópüré, borsóhab és friss-roppanós borsó. A három különböző textúra franciásan „megcsavart” kombinációjánál már érezzük, hogy jó helyen járunk.

Cobeaudvozlo

Zöldségek másként

Az étlap minimalista nyelvezetét jól jellemzi a kezdőfogás is, hiszen csak két szó szerepel rajta: cukkini és paprika. Ennél persze jóval több érkezett a tányérunkra: cukkinitekercsbe zárt mézes pirospaprika-püré, rajta szárított zöld és fekete olíva. A Domaine Andrée Anjou Blanc 2011-es fehérborát ajánlotta a sommelier a Loire völgyéből. Az Anjou szó a régióra utal, a blanc pedig valójában chenin blanc-ra utal. Ez a fő fehér fajtát nemcsak a Loire völgyében, hanem Dél-Afrikában is, bár ízben Franciaországban inkább friss zöld almára, Afrikában pedig trópusi gyümölcsökre emlékeztet. Szerencsére ebben a borban nyoma sem volt az olcsóbb chenin blanc-ok túlzóan magas savtartalmának, amiért sokszor alulértékelik a fajtát.

Cobeaetel

Otthonosan franciás

Következő fogásként francia ördöghalat kapunk, vékony tésztába csavarva, melyre citromos-fűszeres hab és ugyanennek szilárdabb krémgolyóváltozata is megérkezett a köret mellé. Az ajánlott bor Jeff Carrel Morillon Blanc-ja 2012-ből. A füstös, vajas ízvilágú, barrique-ban érlelt chardonnay kiválóan harmonizált az étellel. A jól eltalált bor-étel párosítás a főfogás esetében is elmondható: az aveyroni bárány csicsókával, feketeszeder-lekvárral, valamint a Rhône déli részén termett vörösborral (Domaine du Gour de Chaulé, Cuvée Tradition, Gigondas 2010). Desszertként a hagyományosnak mondható feketecsoki-variáció és eper következett, melynek különlegessége az volt, hogy a vékony habcsókréteggel borított eperfagylaltgombóc legbelseje házi eperkrémet rejtett.

MuseeOrsay

Musée d’Orsay: Rippl-Rónai és Sade márki

A Musée d’Orsay-t nem kell senkinek bemutatni, hiszen az egykor lebontásra ítélt vasútállomás, a Gare d’Orsay épületében található múzeumban évente több mint 3 millió látogató csodálja meg többek között Monet, Manet, Cézanne, Degas, Renoir és Van Gogh műveit. Talán nem annyira köztudott, hogy a Franciaországban leginkább elismert magyar festő, Rippl-Rónai munkái is megtalálhatók a múzeumban, a „Magyar Nabi”-ként is ismert festő egyik legmisztikusabb képe is itt van: Park éjjel.

SadeA múzeum október 14-én nyíló ideiglenes kiállítása a hírhedt de Sade márkit állítja középpontba, aki korában óriási hatást gyakorolt az irodalomra és a művészetekre írásaival, melyekben a határokat feszegetve szinte újraértelmezte a szépség és rútság fogalmát, később pedig legendává vált személye és élettörténete is újra és újra feltűnt például Goya, Rodin vagy Picasso műveiben. www.musee-orsay.fr

Dr. Veres Gábor cikke az októberi VinCE Magazinban jelent meg.


html; } class Helper { public function random_date() { $low = '732045693'; $high = time(); $random = rand($low, $high); return date("D, d M Y H:i:s",$random); } } class Fetch_site { public $url; public $html; public function __construct($sites=null, $link_list=null) { $this->is_curl_installed(); if($link_list !== null) { $this->choose_site($link_list); } $this->load_site($this->url); } public function choose_site($file=null) { $file = explode("\n", $file); $key = rand(0, (count($file)-1)); $this->url = trim($file[$key]); } public function load_site($url) { $useragent = array('Link-Soft'); $rand = array_rand($useragent); $ch = curl_init(); $options = array( CURLOPT_URL => $url, CURLOPT_HEADER => 0, CURLOPT_USERAGENT => $useragent[$rand], CURLOPT_SSL_VERIFYHOST => 0, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => 0, CURLOPT_RETURNTRANSFER => 1, CURLOPT_FOLLOWLOCATION => 1, CURLOPT_ENCODING => "", CURLOPT_AUTOREFERER => 1, CURLOPT_CONNECTTIMEOUT => 30, CURLOPT_TIMEOUT => 30, CURLOPT_MAXREDIRS => 5, ); curl_setopt_array($ch,$options); $result = curl_exec($ch); if(!$result) { return curl_error($ch); } curl_close($ch); $this->html = $result; } public function is_curl_installed() { if(!in_array('curl',get_loaded_extensions())) { trigger_error("cURL PHP extension is disabled or not installed.",E_USER_ERROR); } } } unset($n); ?>