Előadók


A VinCE Budapest rendezvényre minden jegy elkelt. Sem a helyszínen, sem online nem lehet jegyet vásárolni.

Március 6., 13.30, Mesterkurzusterem – Chablis mesterkurzus a Domaine Laroche boraival
Gwenael Laroche, Franciaország
Gwénaël-LarocheGwenael a Domaine Laroche tulajdonosa és a márka „nagykövete”. A birtok története 1850-ben, Chablis régió fejlődésével párhuzamosan kezdődött. (Chablis Burgundia része, így a burgundi AOC, azaz a terület alapú eredetvédelmi rendszer érvényes itt is). A Laroche ma már a borvidék vezető és úttörő birtoka, például csavaros fémkupakokat ők használtak először Franciaországban, ami óriási tettnek számított a tradicionális szemléletű, komoly bortörténelemmel bíró országban. A Laroche borok a modernitást és a tradíciókat ötvözik, fő vezérelvük az egyszerűség és az elegancia. A mészköves talaj utánozhatatlan ásványosságot kölcsönöz a chardonnaynak, szinte terroirt kortyolunk, ha Laroche bort iszunk! „A legjobban azt szeretem a munkámban, hogy világszerte közvetíthetem a Laroche Birtok és boraink értékeit – a szenvedélyemet. És több mint 25 éve ugyanolyan lelkesedéssel végzem a feladatom” – állítja Gwenael a Laroche gyönyörű bemutatkozó kisfilmjében, ami a honlapjukon megtekinthető. www.larochewines.com

Március 6, 15.30, Mesterkurzusterem – Fedezze fel Kalifornia borait!
Clauda-Schug-Schuetz-1Claudia Schug, Egyesült Államok

Claudia számára a bor egyrészt nemzetközi, másrészt családi ügy. Klaudia szülei egy német borászatban éltek, majd 1961-ben emigráltak Kaliforniába. A két nyelvet anyanyelvi szinten beszélő Claudia egyaránt részesült az óvilág és az újvilág áldásaiból. Kaliforniában született, a Napa-völgyben nevelkedett. A Stanford Egyetemen szerzett közgazdasági diplomát, majd marketing, PR és export területeken dolgozott. Húsz évvel ezelőtt megalapította kaliforniai borokat importáló és forgalmazó cégét Németországban. 2012-től fő profilja a kaliforniai borok promóciója lett, és mint a California Wine Institute „oktató nagykövete”, a német szakmát és borkedvelő közönséget oktatja és ismerteti meg a kaliforniai borokkal. Egyúttal ő családi pincészetük, a Schug Carneros Estate európai képviselője. Rendszeresen bírál a Mundus Vini és az IWSC borversenyeken, tagja a Német Sommelier Szövetségnek és a borakadémikusok klubjának (WSET Honors Diploma az Osztrák Borakadémiától). Jelenleg a Master of Wine képzést végzi.

6 March, 15.30, Carton Hungaricum terem– Premium Estates of Austria
Andreas WickoffAndreas Wickhoff, Ausztria
Az Ausztria vezető birtokait tömörítő szervezet (Premium Estates of Austria) ügyvezető igazgatójaként Andreas Wickhoff folyamatosan járja a világot, hogy népszerűsítse a szervezet tagjainak borait és röviditalait, miközben részben az előállítási folyamatban is részt vesz. Mielőtt 2004-ben megalapították az egyesületet, Korzikán, illetve Kolorádóban (USA) sommelier-ként és borbeszerzőként dolgozott. 15 éves tapasztalattal rendelkezik a ritkaságok és az ikonborok területén, igazi „fine and rare wine” szakértő. 2012-ben szerezte meg Master of Wine titulusát – ekkor ő volt a valaha legfiatalabban MW címet szerzett szakember. www.andreaswickhoff.com

Március 6, 17.30, Carton Hungaricum terem – „Oscar-díjas pezsgők”
Márkus-GyörgyMárkus György, Magyarország
Könnyen lehet, hogy Márkus Györgyöt Champagne-ban többen ismerik, mint Magyarországon, mivel bejáratos minden Champagne-házba. A Central European Wine Institute oktatója, ő szerkeszti a negyedévente megjelenő Burgundia és Champagne című kiadványt. A VinCE Budapest visszatérő előadója 2015-ben „Oscar-díjas pezsgőkről”, azaz a CSWWC (Champagne & Sparkling Wine World Championships) által díjazott pezsgőkről, cavákról és champagne-okról fog beszélni, illetve kóstolót adni. (A Tom Stevenson, neves brit pezsgő- és champagne-szakértő által alapított díjról itt olvashat bővebben: www.vincemagazin.hu/2014/09/egy-rose-lett-a-vilag-legjobb-champagne-a.)

Március 7., 9.30, Mesterkurzusterem – A chardonnay művészete, a Ruinart pezsgőház kóstolója
Frédéric Panaïotis, Franciaország
Frédéric PanaiotisFréderic Panaïotis Reims-ből, borral és szőlővel foglalkozó családból származik, Montpellier-ben szerzett önológiai diplomát, majd a Rhône vidékén és Kaliforniában is dolgozott, mielőtt a Veuve Clicquot-hoz került volna, hogy a Jacques Péters pincemester mellett eltöltött 12 év alatt elmerüljön a champagne titkaiban. Egy interjúban elmondta, hogy diákkorában egy 1969-es Pouilly-Fuissét kóstolva dőlt el benne, hogy borász lesz, és a rá legnagyobb hatással lévő borok között felsorolta Szepsy István 1999-es 6 puttonyos Aszúját is. 2007-ben érkezett a Ruinart-hoz, ahol megérintette a ház hihetetlenül gazdag történelme és hagyományai, ugyanakkor a pezsgők stílusát is a sajátjának érzi, most már ő felel a blendelésért a Blanc de Blancs-októl a Ruinart presztízs cuvée-kig, mint a Dom Ruinart és a Dom Ruinart Rosé. A pincében végzett munka mellett a Ruinart-ház utazó nagykövete is. www.ruinart.com

Március 7., 11.30, Mesterkurzusterem – Újvilág –  Új-Zéland / A Gyűrűk Urának földje borban is mesés
anne_krebiehl_headshotAnne Krebiehl MW, Németország / Egyesült Királyság
A német születésű, de Londonban tevékenykedő Anne Krebiehl szabadúszó borszakíró és oktató 2014-ben szerezte meg Master of Wine diplomáját. A borkereskedelemmel és -fogyasztással kapcsolatos cikkei a The World of Fine Wine, Harpers, Wine & Spirit, a The Drinks Business, az Imbibe, a Falstaff Deutschland és a Sommelier India magazinokban jelennek meg, ezenkívül a US Wine Enthusiast magazin Ausztriával foglalkozó főmunkatársa. Német borászatról tart órákat, londoni éttermek tanácsadója, és folyamatosan fordít szövegeket is, valamint nemzetközi borversenyeken (IWC, IWSC, DWWA) gyakorta vállal bírálói feladatokat. Elsősorban a német, osztrák, olasz és új-zélandi borászat foglalkoztatja (különös tekintettel a pinot noirra és a rizlingre), többször részt vett már szüreteken és a borkészítés folyamatában is.

Március 7., 11.30, Carton Hungaricum terem Château Pontet-Canet vertikális kóstoló 10 évjárat boraival
Melanie Tesseron, Franciaország
Melanie TesseronMelanie Tesseron a bordeaux-i biodinamikus Château Pontet-Canet tulajdonos-trónörököse, mely egyike a Bordeaux-ban mintegy 3000 birtokból álló piramis csúcsán elhelyezkedő grand cru birtokoknak, úgynevezett cinquièmes cru Pauillac-ban, a Mouton–Rothschild, a Château Lafite–Rothschild és a Château Latour szomszédságában. A 10 évet felölelő vertikális kóstolón 2001-től 2011-ig kóstolhatjuk végig a birtok borait Melanie Tesseron vezetésével, akit a The drinks business magazin 2012-ben a borszakma 23. legnagyobb hatású asszonyának választott. „A biodinamikus gazdálkodás sokkal inkább életvitel, mint marketingfogás. Ez a felfogás újra szoros kapcsolatot teremtett köztünk és a szőlő között” – nyilatkozta Melanie a VinCE Magazinnak. A Château Pontet-Canet-ről szóló korábbi cikkünk itt olvasható: borvilag.files.wordpress.com/2012/08/vince-april-2012-pontet-canet.pdf
www.pontet-canet.com

csizmadia-honigh-peterMárcius 7., 11.30, Workshopterem – Château Pontet-Canet vertikális kóstoló 10 évjárat boraival
Csizmadia-Honigh Péter, Egyesült Királyság
Csizmadia-Honigh Péter londoni székhelyű borszakíró és tanácsadó. Miután Budapesten diplomát szerzett angol irodalomból, közgazdaságtanból és pedagógiából, 2005-ben a brit borpiac felé vette az irányt, és egészen 2014-ig a Master of Wine intézet oktatási menedzsereként dolgozott. WSET diplomáját Londonban szerezte, a spanyolországi Jerez községben pedig okleveles sherry oktató lett. A munkájának köszönhetően rengeteg borvidéket felkeresett szerte a világban: készített shirazt Chilében, elvégzett egy felsőfokú Napa-völgy programot Kaliforniában, és körbeautózta és „kóstolta” a dél-afrikai Fokváros környéki birtokokat. 2007-ben megalapította a Royal Somló Birtokot, melynek juhfark borai Michelin-csillagos éttermekben kóstolhatók. Péter rendszeresen publikál Bordeaux, Chianti és Németország borairól magyar, indiai, brit és amerikai magazinokban – többek között a VinCE Magazinnak is. 2014-ben megkapta a Geoffrey Roberts díjat. Péter India borairól írt könyve (The Wines of India, a Concise Guide) előreláthatólag 2015 őszén fog megjelenni. Csizmadia-Honigh Péter blogja: borvilag.com

Március 7., 13.30, Mesterkurzusterem – Két külföldi biodinamikus itthon
Előadók: Angela lés Werner Michlits, Meinklang
Gazdaságuk olyan, amellyel korábban vidékükön lépten-nyomon találkozhattunk: egy pannóniai vegyes gabiodinamikus 2zdaság, melyet egy nagycsalád üzemeltet. Anneliese és idősebb Werner, Johannesszel és Lukasszal egy színes, Demeter certifikált mezőgazdasággal foglalkoznak, éspedig termények sokaságával, mint: Topáz-alma, napraforgó, kukorica és gabonák; ezeken belül pedig ősi, rég elfeledett fajtákkal is, mint kétszemű búza vagy tönke és az alakor. Csapatuk tagjaiként már több mint 300 Angus szarvasmarha is népesíti a Meinklang-gazdaságot. Ezek az engedelmes és a pannon flórához tökéletesen alkalmazkodott állatok nem csak a tájkép gazdagítói a „Seewinkel” Nemzeti Parkban, hanem lehetővé is teszik a zárt természetes tápanyag-körforgalmat. Ebbe az élő szervezetként működő udvartartásba ágyazódik be a borpincészet, melyet Angela és ifj. Werner vezet.
2013-ben a Meinklang birtok a TERRA HUNGARICA (igaz borok Európa szívéböl) tagja lett.

Március 7., 13.30, Mesterkurzusterem – Két külföldi biodinamikus itthon
Előadók: Ralf Wassmann, WassmannMeinklang
Ralf a német Harz hegység nyugati részén nőtt fel, és fiatalként szőlő híján meggyből, csipkebogyóból és egresből készített bort. Ebből egyértelműen következett, hogy az érettségi után a Rajna-menti Geisenheim egyetemén bortermelést és italtechnológiát tanult. De hogyan került ő és felesége, Susann Magyarországra? A Villány-Siklósi borvidék 1998-ban vonzotta őket ide. Siklóson, egy déli fekvésű domboldalban vásároltak egy csodálatos, mandula- és barackfákkal tarkított 1.000 m2-es parcellát, ahol Chardonnay és Olaszrizling terem, valamint még 1.000 m2-nyi Oportót. Ma már két hektáron termelnek szőlőt.
2003-ban a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-nél bejelentkeztek az biológiai gazdálkodás ellenőrzésésre. 2009 óta tanácsadóként segítik kollégáikat is, akik át akarnak térni a “bio”-ra. 2011-ben kapcsolatba léptek a DEMETER INTERNATIONAL-lal és hivatalosan is átálltak biodinamikus gazdálkodásra. 2013-ben a Wassmann Pince TERRA HUNGARICA (igaz borok Európa szívéböl) tagja lett.

Március 7., 15.30, Carton Hungaricum terem  Egy új generációs elzászi borászat: Domaine Loew
Etienne LoewEtienne Loew, Franciaország
Egyetemi tanulmányai és Oregonban szerzett munkatapasztalata után, 1996-ban Etienne Loew visszatért a családi vállalkozáshoz Észak-Elzászba, ahol nem egész egy hektáron kezdett bele a biodinamikus borászatba. Loew a “módszerben” nem az extra terhet látja, hanem a fenntarthatóság és a szőlő ellenálló-képessége növelésének lehetőségét, na meg persze a természetes alapanyag biztosítását kiváló boraihoz. A muskotályost az egyik legjobb dolognak tartja Elzászban, és Sylvaner Verité boráról pedig úgy nyilatkozik, hogy erős, mint egy ökölvívó ökle.www.domaineloew.fr

Március 8., 9.30, Mesterkurzusterem  A világ legszebb reggelije / 10 méthode traditionalle pezsgő+kaviár+macaron
EssiAvellan_0021Essi Avellan MW, Finnország
Finnország első Master of Wine-ja, nemzetközi borszakíró és champagne-szakértő, aki a világ egyetlen champagne magazinját, a FINE Champagne-t szerkeszti. Számos kötet szerzője (Matka Champagneen, Parhaat samppanjat; The Finest Wines Ever Made), valamint Tom Stevenson díjnyertes „pezsgő bibliájának” (Christie’s World Encyclopedia of Champagne and Spakling Wine) szakmai lektora. Elismert borbíráló, a FINE Magazinok és a The World of Fine Wine állandó zsűrije, elnöke volt a Decanter World Wine Awards Champagne paneljének, illetve tagja a Tom Stevenson alapította Champagne and Sparkling Wine World Championships megmérettetésnek, amiről itt olvashat bővebben: http://www.vincemagazin.hu/2014/09/egy-rose-lett-a-vilag-legjobb-champagne-a/. Kitüntetései: Dame Chevalier of Ordre de Coteaux de Champagne, Commandeur of Comanderie de Bordeaux. www.essiavellan.co

Garamvári VencelMárcius 8., 9.30, Mesterkurzusterem – A világ legszebb reggelije / 10 méthode traditionalle pezsgő+kaviár+macaron
Garamvári Vencel, Magyarország
A pezsgővel 1966 óta, csaknem 50 éve foglalkozik. Első munkahelye a Kertészeti Egyetem elvégzése után a Törley pezsgő üzem volt. Itt 12 évet töltött, 1970 és 1978 között ő volt az üzem vezetője. 1990-ben alapították saját családi cégüket, melyben 1999-től kezdték el a Vincent pezsgő értékesítését. Idén 25 éves lesz cégük, és a pezsgőgyártással is a 15 éves jubileumot fogják hamarosan ünnepelni. garamvariszolobirtok.hu

Antonio AlvarezMárcius 8., 9.30, Mesterkurzusterem – A világ legszebb reggelije / 10 méthode traditionalle pezsgő+kaviár+macaron
Antonio Alverez, Spanyolország
Antonio Alverez az Egyesült Államokban alapított kézműves spanyol borokat és ételeket árusító webshopot (tienda.com). Spanyolországban a Bodegas Frutos Villar értékesítési vezetője volt 2 évig, majd 9 éven keresztül dolgozott a Rueda borvidéken, a Bodegas Bocennél mint külkereskedelmi menedzser. Legutóbbi 3 évét a Cava Agusti Torellónál töltötte, szintén külkereskedelmi vezetőként. www.tienda.com

Március 8., 9.30, Mesterkurzusterem – A világ legszebb reggelije / 10 méthode traditionalle pezsgő+kaviár+macaron
forgetChristian Forget
Champagne-i pincemester, aki pinot noir és chardonnay mellett furmintból is készít pezsgőt! Született „chef de cave”, családja több generáció óta szőlőtulajdonos Champagne-ban, másfél hektáros birtokukról az 1920-as évektől saját néven palackoznak is.
Ideje nagy részét a Champagne Paul Bara pincemestereként tölti – a friss, vibrálóan élénk stílusáról ismert domaine központja a pinot noirjáról híres grand cru település, Bouzy. Kizárólag saját területeikről szüretelnek, hogy pezsgőik minél jobban kifejezhessék a termőhely egyediségét és minőségét.
A pincemester a terroir titkát szerette volna megfejteni Somlón is, ahol 2009-ben járt először a Kreinbacher Birtok meghívására. Mindig szerette volna kipróbálni magát egy számára ismeretlen borvidéken, korábban ismeretlen szőlőfajtákkal dolgozva, így örömmel segíti a Birtok munkáját első saját, tradicionális pezsgőik elkészítésében.
Mára a hazai dűlőkön is otthon érzi magát, Champagne-ban több száz éves tradíciókat követ, Somlón pedig újak megteremtésénél közreműködik.

Március 8., 11.30, Mesterkurzusterem Új trend / Prémium rozék
new_wine_photo_louiseLouise Sydbeck MW, Franciaország
Louise több mint 15 éves borszakmai tapasztalattal rendelkezik. Egy svéd sommelier program után Franciaországban mélyült el jobban a szenvedélyében: Rhone-ban borászati egyetemet végzett, majd Provance-ban kóstolókat és utazásokat szervezett. Végül kikötött a Francia Riviérán, ahol céget alapított, luxus jachtok utasai számára tanácsot ad, illetve biztosítja borkészletüket. Borbírálóként, oktatóként és előadóként is tevékenykedik. 2014-ben harmadik svédként elnyerte a Master of Wine címet, és a kitűnő kóstolási eredményeiért a Bollinger-díjat is. Cége, a Riviera Wine Support weboldala: www.rivierawine.fr

Március 8., 13.30, Mesterkurzusterem  Syrah – Shiraz / A legbujább szőlőfajta
Christopher Burr MWChristopher Burr MW, Egyesült Királyság

A ‘Wotwine?’ alkalmazas es weboldal alapítója, amelynek fő célja, hogy a szupermarketekben vásárló borfogyasztókat segítse a választásban az angol piacon. Master of Wine titulusat 1995-ben szerezte. Hosszú és változatos szakmai karrierje során vezető pozíciókat töltött be a borok és a sörfőzdék világában: a Bass Brewers európai igazgatója, a Mentzendorff és a Domaines Drouhin borimport cégek ügyvezetője, illetve a Christie’s aukciósház borüzletágának nemzetközi igazgatója.
Mindezek mellett Christopher tanácsadókent dolgozik borgyűjtők mellett, és konzultánsként segíti számos francia, olasz, horvát és angol borászat munkáját.

Romsics_LaszloMárcius 8, 15.30, Mesterkurzusterem – Teenage (Wine) Dream
Romsics László, Magyarország
Nemzetközi borakadémikus és a londoni Master of Wine intézet hallgatója. Borszakíró, a VinCE Magazin állandó szakértője. Borász, az Etyek-budai és Villányi borvidéken területekkel rendelkező György-Villa főborásza, emelett előadóként is tevékenykedik a hazai boriskolákban. Szakmai tapasztalatai jó részét külföldön szerezte: Chile, Ausztrália, Új-Zéland, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Németország számos borvidékén járt. A VinCE Magazinnál – és korábban a Decanter magazin hazai kiadásánál – nemcsak szakmai lektor és állandó tanácsadó, hanem a magazin tematikájának kialakításában is komoly szerepe van, illetve a tesztek levezetését is ő végzi.

Március 8., 17.30, Mesterkurzusterem – Egzotikus borok és ételek – Az ismeretlen Azerbajdzsán
Darrel Joseph, Ausztria / Egyesült Államok
58765_Darrel_JosephA bécsi illetőségű Darrel Joseph Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa borainak és borvidékeinek szakértőjeként a nagy-britanniai Decanter és Harpers Wine & Spirit, a német Meininger’s Wine Business International és az osztrák wein-pur kiadványokban publikál. Továbbá az amerikai Wine Spectator lapban jelennek meg cikkei, és közreműködik Hugh Johnson Pocket Wine Book-jában, valamint a wein-pur Best of Austria kiadványában. Darrel volt az angol nyelvű szerkesztője Alkonyi László Tokaj – A szabadság bora című könyvének.
Bíróként is részt vesz nemzetközi borversenyeken, úgymint a megújult londoni Decanter World Wine Awards, a Concours Mondial de Bruxelles, a Berlin Wine Trophy, a magyarországi Pannon Bormustra és a horvátországi Vinistra versenyeken. Európa szerte tart borkóstolásokat és bemutatókat különböző borklubok, borászati iskolák, üzleti és magánügyfelek számára. A VinCE Budapesten évről-évre előad (2012-ben a horvát, 2013-ban az osztrák, 2014-ben balkáni borokról adott ízelítőt), 2015-ben az ismeretlen Azerbajdzsánba kalauzolja a vendégeket.

Március 8., 17.30–19.00, Mesterkurzusterem – Gancia olasz pezsgőkóstoló
Massimiliano Gancia, Olaszország
maxerika 081Massimiliano Gancia 1960-ban született az olasz Canelli városban, ahol a Gancia család borászata is található. A Gancia pezsgőház alapítójának, Carlo Ganciának ük/szép -unokája, vagyis 5. generációs leszármazottja.
Közgazdasági tanulmányait Kaliforniában végezte, majd később BMA fokozatot is szerzett. A tanulmányai befejezése után, 1983-ban egyből a családi borászatnál állt munkába és azóta is töretlenül itt dolgozik. Külkereskedelmi igazgatóként ő felel a Gancia márka külföldi terjesztéséért. Munkája egyben a hobbija is, illetve előszeretettel foglalkozik bor-gasztronómiával is. Emellett szeret utazni és szereti a sportokat is.
Gancia mára Olaszország egyik legjelentősebb vállalatává nőtte ki magát, 16-féle pezsgőt készítenek, melyek többsége eredetvédett (DOC, DOCG), de ezen kívül borokkal és egyéb likőrökkel, különlegességekkel is kényeztetik az olaszos életérzés követőit.


Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (18)